Az Újévi Borászati Tanfolyamot 12. alkalommal szervezte meg 2017-ben a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. A legnagyobb hagyományokra visszatekintő felvidéki magyar szakmai előadássorozat idén is színvonalas programmal jelentkezett. Cikkünkben a rövid összefoglalók mellett letölthetővé tettük az előadók által átadott anyagokat is. 

A Tanfolyam a növényvédelem és a természethű borok készítése témakörök köré rendeződött. Az első blokkban Csiha Attila kesztölci növényvédő szakmérnök és ing. Tamasek Róbert, kürti bio-növényvédelemmel foglalkozó növényvédelmi szakmérnök ismertették az elmúlt évi tapasztalatokat, majd javaslatokat tettek a szőlő gombás betegségeinek leküzdésére. Mindkét előadó kiemelte a permetezésen kívüli tényezők fontosságát, így a talajmunkák, zöldmunkák és a tápanyag-gazdálkodás szerepét. Hangsúlyozták, hogy a növényvédő szerek, azaz a kémiai növényvédelem csak akkor lehet hatékony, ha azt megfelelően szellős, gazmentes, jó tápanyag-ellátottságú ültetvényben végzik, a megfelelő időben, az időjárási viszonyokat is figyelembe véve. Ebben az esetben csökkenteni lehet a permetezések számát, a kijuttatott szer mennyiségét is, azaz kisebb lesz a környezetterhelés, és egészségesebb a leszüretelt szőlő, a belőle készülő bor is.

Csiha Attila előadása – letöltés (pdf, 0.7 Mb)

Sütő Zsolt, a kürti Strekov1075 pince borásza a természethű borokról beszélt, „Régi-új szőlészeti-borászati módszerek reneszánsza” címmel. Bevezetőjében (bor)filozófiai kérdéseket taglalt. A reneszánsz eszméjének alapja az újrafogalmazás, visszanyúlás a régi értékekhez. A rendszerváltás után sajnos nem a tiszta forrásokhoz nyúltunk vissza, hanem a nyugati világ hamis értékeihez. Így újra kell fogalmaznunk, mit jelent a BOR. Természetes ital, kultúra, termőhely, élelmiszer? Hatalmas a vegyszerfelhasználás mind a szőlészetben, mind a borászatban. Európa mezőgazdasági területeinek 2%-a szőlő, és erre a területre a gombaölő szerek 60%-át szórjuk ki. Ugyanígy gond van a borászattal is, ami rengeteg adalékanyagot használ, miközben nagy részük felesleges, megvan a szőlő-gyümölcsben is. Előadása második felében Zsolt bemutatott két természethű bort is, mellyel demonstrálta, hogy hogyan működnek a régi módszerek napjainkban, és felhívta a gyakori félreértésekre, hibákra is a figyelmet az alacsony kéntartalommal vagy hozzáadott kén nélkül készülő borokkal kapcsolatban is.

Sütő Zsolt előadása – letöltés (pdf, 2.8 Mb)

A rendezvény vendégborásza a magyarországi Mátra régióból érkezett. Losonci Bálint bemutatta a borvidéket és saját borait, de ennél jóval nagyobb kitekintést adott a Tanfolyam hallgatóságának. A fiatal borász korát meghazudtoló tapasztaltsággal, hivatástudattal beszélt a mai borászat kihívásairól, a természethű borokról, a kárpát-medencei borkultúra hagyományairól és fejlesztésének sarokpontjairól, a kisbirtokok problémáiról. Afféle esettanulmányként vázolta saját történetét is, példát mutatva, hogy hogyan lehet a nulláról lelkesedéssel, szakmai nyitottsággal felépíteni egy családi pincészetet.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*