Két garamkövesdi és egy muzslai pince közös borestjére került sor 2017. január 27-én a párkányi Platán Étteremben. Nem szokványos borkóstoló volt ez, hiszen egyszerre két kezdeményezést is bejelentettek a Burdavin (Környi Csaba), a H&V Pince (Mészáros Henrietta és Csákvári Viktor) és a Geönczeöl Pince (Geönczeöl Attila) képviselői. Egyrészt tájékoztatták a közönséget, hogy elindítják a Párkányi Borklubot, mely rendszeresen, azaz a tervek szerint havonta borkóstolókat, borász-borbarát találkozókat tart Párkányban. Másrészt nyilatkozatot tettek közzé, mellyel megalapítják a Parkan-Granum Terroir borász-kört. A nyilatkozatot teljes terjedelmében közöljük.

NYILATKOZAT  

A hivatalosan a Dél-Szlovákiai Borvidék Párkányi Borkörzetébe sorolt vidék az elmúlt években kezd magára találni. Számos családi pince bontogatja szárnyait, a bortermelők kezei közül egyre komolyabb minőségű borok kerülnek ki. A helyzet megérett arra, hogy végre borvidéki szintű egyeztetés, együttműködés bontakozzon ki, és a „külvilág” számára is hírt adjunk a helyi szőlészeti-borászati értékekről. Céljaink előre mozdítása érdekében „mi hárman”, azaz a

 Burdavin, H&V Pince, Geönczeöl Pince

megalapítjuk a

Parkan-Granum Terroir borász-kört.

 Szövetségünkkel szeretnénk példát mutatni arra, hogy a borvidéken családi vállalkozásként meg lehet élni, és kiemelkedő borokat készíteni. Együttműködésünk alapvetően területi elvű, azaz a termőhely tulajdonságait és e vidék szakmai hagyományait, kultúráját igyekszünk ápolni, de fontosnak tartjuk, és el is várjuk egymástól a tisztességes szőlészeti és borászati munkát.

A borvidék határai – mint ahogy nevünkből is kitűnik, a borvidéket elsősorban a Párkányi borkörzet (Parkan) jelenti számunkra. Nyitottak vagyunk azonban azoknak a közeli, elsősorban Garammenti (Granum) falvaknak a csatlakozására is, amelyek hasonló talaj- és klimatikus adottságokkal rendelkeznek, illetve nem húzunk határt a jelenlegi Kürti Borkörzet közeli falvai (Béla, Köbölkút) felé sem.

Szőlőtermesztés – célunk, hogy fenntartható gazdálkodással, a lehető legkisebb környezeti terheléssel a legjobb minőségű, egészséges, a terroir tulajdonságait tükröző alapanyagot termeljünk. A borvidéken hagyományos, nemzetközi és új nemesítésű szőlőfajták telepítését egyaránt javasoljuk: Leányka, Királyleányka, Olasz rizling, Zöld veltelini, Mézes fehér, Szent Lőrinc, Kékfrankos, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Pinot blanc, Tramini, Pinot noir illetve Irsai Olivér, Devín, Dunaj.

Borászat – Kézműves borászok vagyunk, de nem határolódunk el a technikai fejlődéstől. Kizárólag a borvidéken termett szőlő felhasználásával, a borok jellegét befolyásoló adalékanyagok nélkül, a terroir erényeit leginkább megtartó, alapvetően fizikai borászati módszerekkel készítjük borainkat. Igyekszünk a hozzáadott kén mennyiségét is alacsonyan tartani, és néhány alap derítőszeren kívül mást nem használunk. Két kategóriába soroljuk a Parkan-Granum Terroir nevet viselő borokat:

Parkan-Granum Terroir Classic - a termőhely jellegét tükröző, reduktív vagy fahordós érlelésű, hibátlan, jóivású, mindennapi fogyasztásra alkalmas tételek – a tagok többségének egyetértésével kaphatja meg egy bor a Classic minősítést

Parkan-Granum Terroir Reserve - kiemelkedő minőségű, testes, nagy érlelési potenciállal rendelkező tételek - kizárólag mindhárom alapító tag és két külső szakértő egyetértésével kaphatja meg egy bor ezt a minősítést.

 

Környi Csaba

Burdavin, Garamkövesd

Geönczeöl Attila

Geönczeöl Pince, Garamkövesd és Muzsla

 

 Mészáros Henrietta és Csákvári Viktor

H&V Pince, Muzsla

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*