„Ősszel is Balaton”
(HU)

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2022. november 5-én az „Ősszel is Balaton” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus. Az eseményen több, mint 200 fő jelent meg, akik 24 borászat kiválóbbnál kiválóbb borait élvezhették, így „teltházas” rendezvénynek adott otthont Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ.

A rendezvényt Bozzai Zsófia, a Bor és Piac főszerkesztője nyitotta meg, majd Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlteket.
A projekt átfogó célja a kulturált borfogyasztás, borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balatoni Borrégióban. Ezt a célt szolgálta a borkóstoló, ahol az érdeklődők minőségi borokat kóstolhattak, valamint a mesterkurzus előadásai, ahol szó esett a borturizmusról a „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” kezdeményezés ismertetésével, a bor és egészség kapcsolatáról, a bioszőlészet és borászat perspektívájáról, továbbá a klímaváltozásra adható válaszokról borászati szemmel. Betekintést kaphattunk a balatoni gasztronómia és borok izgalmas világába, a horvátországi vendégelőadónkak köszönhetően pedig „kitekinthettünk” a határainkon túlra is a nagyszerű Grasevina tételek ismertetése révén, ami a déli szomszédunk olaszrizling fajtája, egyúttal „zászlóshajó” bora.
A célközönség a balatoni borok kedvelői voltak, akik nem csak a környékről, hanem Budapestről is szép számban érkeztek, de jöttek vendégek Szlovákiából, sőt, Horvátországból is.
A rendezvényről részletes ismertetőt teszünk közzé a Bor és Piac magazin következő számában, valamint megosztunk honlapunkon egy összefoglaló videót is az eseményről.
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

---

Balaton in autumn too
(ENG)

The Wine and Market Ltd. (Bor és Piac Kft.) is the project holder of the event “Balaton in autumn too”, which was held on the 5th of November in Balatonalmádi. The event was based on a wine tasting and a master course concerning the Balaton wines and wineries. The aim of the project is the promotion of wine culture, the modest wine consumption and sustainable wine making in the Balaton Region.

The target groups were the fans of Balaton wines and wine producers, furthermore, the local actors of wine sector and tourism.
The authentic wine varieties were presented such as Olaszrizling / Grasevina, Kéknyelű, Furmint and Pino Gris in an international context, covering the issue of climate change. The modest wine consumption, wine culture and gastronomy were in the focus as well, presented by Hungarian and international experts. The question of sustainability, resistant grape varieties, bio farming and winemaking without sulphur was raised and explained on the master course.
The event was successfully completed at a high number of visitors exceeding 200 people. The winemakers were participating at a high rate as well: all together 25 vineries were present and offering fantastic wines for the audience.
The “special guest” of the event was Sása Spiranec, who presented the context and significance of „Grasevina” Wines in Croatia.
The project is granted by the Veszprém – Balaton 2023 Cultural Capital of Europe Programme.
The venue of the event was at the north- west part of Balaton region: Pannonia Cultural Centre Balatonalmádi, Városház tér 4.

A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása közgyűlést és fórumot tartott Kürtön, melyre meghívást kaptak nemcsak az eddigi tagok, azaz a regisztrált borászok, hanem a kisebb szőlészeket, bortermelőket tömörítő polgári társulások is.

2020-ban a XV. Gyürky Antal Újévi Borászati Tanfolyam vendége a Beregi Borvidék volt. A borvidékről a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke, Bereczky István beszélt, közben pedig a közönség több kárpátaljai borásztól származó borokat kóstolhatott. Teljes videófelvétel.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*