Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül pályázatot nyert a Szent István Egyetem (SZIE) és a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. A DUNAVIN projekt célja a kulturált, minőségi borfogyasztás népszerűsítése, a Duna-menti kisebb borászatok összefogásának, piacra jutásának erősítése a szlovák-magyar határmenti térségben, valamint képzési anyag biztosítása a borászatoknak mind szakmai mind marketing téren.

Egy bor, amiben benne van az egész Kárpát-medence, minden cseppje más-más borász és borvidék termése. A békediktátum 100. évfordulójára elkészült az Összetartozásunk Bora.

A cím rögtön egy kis kiegészítést igényel. A szüreti körképet a mai Magyarország határain túlra került egykori történelmi borvidékekről „közvetítem” az ott élő és dolgozó magyar szőlészek, borászok segítségével és a saját tapasztalataim alapján. Mivel írásom időpontjában még épphogy-csak végeztünk a szürettel – illetve egyes helyeken még a késői szüretelésű borkülönlegességnek szánt szőlők a tőkéken várják a szebb időjárást – a borok minőségét inkább csak becsülni lehet.

Míg az ökológiai és ezen belül a biodinamikus szőlőtermesztést jól körülhatárolt szabályok, minősítés határozza meg, addig már a bioborokkal kapcsolatban is sok a félreértés. Ráadásul megjelentek az olyan jelzők a borok kommunikációjában, mint a kézműves, natúr, autentikus. Próbáljuk meg helyükre tenni ezeket a fogalmakat és a hozzájuk kapcsolódó, újonnan kibontakozó termelői-fogyasztói kultúrát.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*