A cím rögtön egy kis kiegészítést igényel. A szüreti körképet a mai Magyarország határain túlra került egykori történelmi borvidékekről „közvetítem” az ott élő és dolgozó magyar szőlészek, borászok segítségével és a saját tapasztalataim alapján. Mivel írásom időpontjában még épphogy-csak végeztünk a szürettel – illetve egyes helyeken még a késői szüretelésű borkülönlegességnek szánt szőlők a tőkéken várják a szebb időjárást – a borok minőségét inkább csak becsülni lehet.

Egy bor, amiben benne van az egész Kárpát-medence, minden cseppje más-más borász és borvidék termése. A békediktátum 100. évfordulójára elkészült az Összetartozásunk Bora.

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.

Míg az ökológiai és ezen belül a biodinamikus szőlőtermesztést jól körülhatárolt szabályok, minősítés határozza meg, addig már a bioborokkal kapcsolatban is sok a félreértés. Ráadásul megjelentek az olyan jelzők a borok kommunikációjában, mint a kézműves, natúr, autentikus. Próbáljuk meg helyükre tenni ezeket a fogalmakat és a hozzájuk kapcsolódó, újonnan kibontakozó termelői-fogyasztói kultúrát.

A borászok körében Miska kancsónak nevezzük, de a leírások szerint nevének eredete: Szent Mihály kántora, másként Szentmihályi kántor volt a neve az évnegyedet jelző őszi kántorböjt táján tartott hajdani céh-összejövetelnek, ünnepnek, amely áldomással járt.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*