A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása közgyűlést és fórumot tartott Kürtön, melyre meghívást kaptak nemcsak az eddigi tagok, azaz a regisztrált borászok, hanem a kisebb szőlészeket, bortermelőket tömörítő polgári társulások is.

(sajtóközlemény)
Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy megszólítsuk, és bevonjuk a közös munkába, gondolkodásba a Felvidék minden borvidékét, bortermő helyét, ahol magyarok élnek és dolgoznak. A közgyűlés ennek megfelelően módosította az alapszabályt, és lehetővé tettük, hogy polgári társulások és intézmények is teljes jogú taggá váljanak. Első lépésben 6 polgári társulás és egy intézmény (a Karvai Szakközépiskola) vált a szervezet tagjává, valamint újabb tucatnyi regisztrált borász is aláírta a belépési nyilatkozatot. Külön örömünkre szolgált, hogy nemcsak a kürti-párkányi régióból, hanem Galántától a Bodrogközig fogja ezentúl össze polgári társulásunk a szakembereket.

A közgyűlésre és az azt követő Felvidéki Borász Fórumra neves vendégeink is érkeztek. A magyarországi Agrárminiszterből dr. Torda Márta főosztályvezető asszony, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságától pedig Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető asszony tette tiszteletét a rendezvényen. Ennek apropója a 2022-ben elinduló Schams Ferenc Terv, mely a Kárpát-medence történelmi borvidékeinek fejlesztésére szolgáló program. Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke ezzel kapcsolatban megtette az első bejelentést is, miszerint az idei évben 6 helyszínen valósul meg szakmai előadássorozat, illetve létrejön egy professzionális felvidéki borászati és borturisztikai honlap. A társulás további javaslatokat is tett az Agrárminisztérium felé, melyekről reményeink szerint rövidesen pozitív döntések születnek.

A közgyűlést követő fórumon több értékes előadásra került sor. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke a mezőgazdasági termékek feldolgozását és piacra jutását segítő új szlovákiai pályázatról, Farkas Iván, Muzsla polgármestere az Interreg támogatási forrásból megvalósuló muzslai Borászati Szolgáltatóközpontról, Bauer Ildikó pedig a 3folyó programról tartott előadást. Borász vendégünk, a Somlón élő Halász Imre a somlói és sümegi eredetvédelmi szabályozás megváltoztatásáról illetve létrehozásáról, annak buktatóiról és sikereikről tartott beszámolót.

A tartalmas rendezvény zárásaként célul tűztük ki, hogy a jövőben legalább félévente összehívjuk a polgári társulás tagságát, hiszen szükség van a szorosabb együttműködésre, párbeszédre annak érdekében, hogy borvidékeink fejlődni tudjanak, a felvidéki magyar szőlészek-borászok pedig információhoz, lehetőségekhez jussanak. Együttműködve sokat tehetünk azért, hogy a borászat jövedelmező, a helyben maradást segítő, munkahelyeket teremtő ágazattá váljon.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*