Nagyszerű hangulatban, teltház előtt zajlott a 14. alkalommal megrendezett garamkövesdi Bortanfolyam január 19-én, a helyi kultúrházban. A mintegy 140 fős közönség nemcsak a három előadást hallgathatta végig, de több szőlészeti-borászati anyagokat, gépeket felsorakoztató kiállítóval is találkozhatott. Nem utolsó sorban pedig nagyszerű alkalom kínálkozik ilyenkor a szakmai eszmecserére, információcserére.

Borászati Lapok 1880

Az előadássorozatot Elzer János, Garamkövesd polgármestere nyitotta meg, a nap házigazdája szokás szerint Geönczeöl Attila, a garamkövesdi Szkala Polgári Társulás elnöke volt. Az első előadást Csáky Károly etnológus, helytörténész tartotta, aki Gyürky Antal 19. századi szőlész-borász, szakíró életútját mutatta be, kiemelve a Hont Vármegyében született hazánkfia elkötelezett munkáját, erőfeszítéseit a Kárpát-medence borágazatának fellendítése érdekében. Gyürky Antal nemcsak számos könyvvel, folyóirattal gazdagította kultúránkat, de példát is próbált mutatni saját mintagazdaságával, az első magyar "borcsarnok" elindításával, a magyar szakképzésben és kutatásban játszott szerepével. A neves író utolsó műveit éppen Garamkövesden írta, élete utolsó tíz évét is itt töltötte, méghozzá aktív munkával: borászati vándortanító és a falu postamestere is egyben.

Tiszteletére az Újévi Borászati Tanfolyam a jövőben Gyürky Antal Borászati Tanfolyam néven folytatódik.

A Bortanfolyam a szlovákiai magyar falugazdász hálózat bemutatkozásával folytatódott, Cserge Zsolt érsekújvári falugazdász ismertette tevékenységüket, majd Dezsényi Ágnes borászati tanácsadó borvizsgálatokkal, analitikával foglalkozó, a gyakorlatban is alkalmazható módszereket, információkat felsorakoztató előadása következett. Az előadás diái itt tölthetők le (pdf, 2,4 Mb).

Vesztergomi Csaba, szekszárdi borász

A második szünet előtt a Dolmar/Makita képviselője, Lackó Imre vázolta fel a cég szőlészeti kisgépeinek választékát, ez az előadás is letölthető innen (pdf, 4,9 Mb).

Sokan várták Vesztergombi Csaba szekszárdi borász előadását és bormemutatóját, mely során a hallgatók megismerhették a borvidéket és hat nagyszerű bort kóstolhattak. A borász mindegyik bor kapcsán részletesen ismertette a technológiát, és számos műhelytitkot is elárult, valamint bemutatta a 30 hektáros családi birtokukat.

Az ebéd során Németh Lajos (Pannónia Üzletház, Vitnyéd) a metszés és a szőlészeti támrendszerek eszközeit, részeit ismertette, majd a szervezők hasznos tombolanyereményeket sorsoltak ki (szőlészeti eszközök, parafadugók, könyvek, borok, borverseny-nevezési lehetőségek).

További kiállítóink voltak:

Szitás Csaba (BorVin) - fahordók
Hungarokork-Amorim - parafadugók
Garamkövesdi borászok - borkóstoló
Könyvek - Csáky Károly, Gyürky Antal könyvei, Zsarátnok

Csáky Károly etnológus, helytörténész (jobbra)
Cserge Zsolt falugazdász
Dezsényi Ágnes, borászati tanácsadó
...és a lelkes közönség

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*