Egy konferencia életében 14 évad hosszú idő. Induláskor még alig találkozhattunk palackozott borokkal a Garam-mentén, ma pedig már több tucat családi borászat működik falvainkban. Az előadások próbálnak e pincék és a helyben dolgozó szőlőtermesztők és bortermelők igényeihez igazodni, a naprakész szakmai információkon kívül helytörténeti anyagokkal is kiegészítve. 

Az Újévi Borászati Tanfolyam helyszíne a garamkövesdi Kultúrház, időpontja 2019. január 19., 10:00-15:00. Néhány szó a programról:

Gyürky Antal portréja
Gyürky Antal

A felvidéki borkultúra ápolásának egyik eszköze, ha a szőlőhegyeinken és pincéinkben dolgozó vagy bennünket képviselő egykori nagyjainkról is megemlékezünk. Az ipolymenti Felsőszelényben született Gyürky Antal korának egyik nagy hatású alakja volt, az első magyar nyelvű szaklap, a Borászati Lapok alapítója 1858-ban, borászati vándortanító, aki Széchenyi Istvánnal közös borkereskedésbe fogott, '48-as honvédtisztként is szolgált Görgey mellett, mellesleg Madách Imre unokatestvére. Az előadás aktualitását adja, hogy pár hónapja derült ki a e neves földinkről, hogy élete utolsó tíz évét (1880-1890) Garamkövesden töltötte, ő volt a falu első postamestere, de ami ennél még fontosabb, szőlészeti-borászati vándortanítóként garamkövesdi központtal irányította az észak-nyugati borvidékek szakmai-ismeretterjesztő munkáját, Pozsonytól Vácig. Életéről, műveiről Csáky Károly etnológus, helytörténész számol be.

Aki a borászattal már nemcsak hobbi-szinten akar foglalkozni, annak ismernie kell a bor legfontosabb összetevőit, el kell tudnia végezni néhány alap borvizsgálatot a saját pincéjében is, illetve ki kell igazodnia a laboreredményekben. Ehhez Dezsényi Ágnes borászati tanácsadó nyújt nekünk segítséget.

Mint minden évben, az utolsó előadást most is vendégborász tartja. Szekszárd egyik legkiemelkedőbb borásza, Vesztergombi Csaba érkezik hozzánk, és ahogy lenni szokott, a borvidéket a Vesztergombi Pincészet boraival együtt mutatja be.

Az előadássorozat mellett néhány szakmai kiállítóval is találkozhatnak, a Makita szőlészeti kisgépeket, a Hungarokork-Amorim parafadugókat, Szitás Csaba pedig az általa képviselt kádárok hordóit hozza el nekünk. Cserge Zsolt érsekújvári falugazdász röviden bemutatja az ősszel elindult falugazdász hálózatot. A szünetekben a garamkövesdi borászok borait lehet majd kóstolni.

Jelentkezés az alábbi elérhetőségeken lehetséges:

Online módon: https://listamester.hu/forms/3051/34267.html

Telefonon: +421 903/189-815 (Csongrády Zsófia) vagy +36 20/555-2760 (Geönczeöl Attila)

E-mail-ben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*