Mint minden évben, 2018-ban is az Újévi Borászati Tanfolyammal indul be a borászati szakmai munka a Felvidéken. Természetesen újborkóstolókra, kisebb rendezvényekre is sor kerül már januárban, azonban a Garamkövesdre érkező több mint száz "hallgató" ezeknél sokkal szélesebb betekintést nyer a szőlész-borász szakma rejtelmeibe.

A február 27-én a garamkövesdi Kultúrházban megtartott előadássorozat a Felvidéki Borász-Kerekasztallal kezdődött, melynek során a négy előadó 5-10 perces előadásokban mutatta be kezdeményezését vagy aktuális munkáját. Bauer Ildikó, a Dunamenti TDM igazgatónője a turisztikai társulás borászati-borturisztikai lehetőségeire hívta fel a figyelmet, Bóna Zoltán a bátorkeszi borászok együttműködéséről, "Közösségi bor", azaz egy helyi bormárka létrehozásáról beszélt. A muzslai Árendás Zsolt hasonló kezdeményezésről, közös szőlőfeldolgozásról számolt be, míg Geönczeöl Attila a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulását jelentette be, és az egyesület felvidéki alapító tagjainak nevében kezdeményezte a Felvidéki Magyar Borászok Egyesületének megalapítását.

A sokszor száraznak tűnő borászati kémia egy fontos szeletét, a polifenolok témakörét ismertette dr. Sólyom-Leskó Annamária, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének adjunktusa, méghozzá igen szemléletes, közérthető módon. Az előadás letölthető változatát is érdemes átolvasni, gondolatébresztőnek.

A tanfolyam borász vendége Frittmann János, 2007 magyarországi Év Bortermelője volt, aki Soltvadkertről, a Kunsági Borvidékről érkezett az eseményre. Nyolc nagyszerű borral szemléltette munkáját és a borvidék lehetőségeit. A résztvevők megismerhették a pincészet által alkalmazott szőlészeti-borászati technológiákat, és betekintést kaphattak a kóstolt borok elkészítése során alkalmazott apró "trükkökbe", szakmai fogásokba is.

A rendezvényen a Makita munkatársa, Laczkó Imre bemutatta az általuk forgalmazott elektromos metszőollót, és a cég bemutató autójából számos más hasznos szőlészeti gép is előkerült. A szünetekben a résztvevők garamkövesdi borokat és felvidéki sajtokat kóstolhattak, a Hungarokork-Amorimot képviselő Hajgató Péter pedig a parafadugók széles választékával ismertette meg a borászokat.

Bauer Ildikó, Dunamente TDM
Bóna Zoltán, Bátorkeszi
Árendás Zsolt, Muzsla
dr. Sólyom-Leskó Annamária, egy. adjunktus, SZIE Borászati Tanszék
Frittmann János, borász, Soltvadkert-Kunság
A közönség

Impresszum

A Felvidéki Borhíradó alapítója a garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás. Célunk, hogy tudósítsunk a felvidéki szőlő- és borkultúra eseményeiről, segítsük megismerni ezt a színes világot.

Főszerkesztő: Geönczeöl Attila
Grafikus: Mihály Krisztián
Programozás: Bithuszárok Bt.

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás
Geönczeöl Attila
943 65 Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), 734.
+421 903 506-760

Feliratkozás hírlevélre:

Email*
Név*